Recept na crumble pochází od Mimi, která je babičkou Parkera, Jacka a Ashera, mých prvních amerických svěřenců. Poprvé jsem ho ochutnala v listopadu 2010, na Den díkůvzdání. Ten den kluci dost zlobili a já jako nezkušená au pair jsem si říkala, že bych se snad radši měla vrátit domů. Mimi tenkrát dobře odhadla situaci a vzala mě do kuchyně, abych jí pomohla s přípravou dezertu. Strávily jsme spolu pěkné odpoledne, Mimi mi vyprávěla o amerických tradicích a zasvětila mě do rodinných receptů. Když jsem od nich po roce odjížděla, napsala mi na kartičku recept na crumble, abych ho od ní měla už napořád. Množství ingrediencí je uvedeno v hrnkách, protože takhle to Mimi dělá vždycky.
Kombinace sladkokyselého ovoce a křupavé drobenky z ovesných vloček a ořechů je pro mě na podzim to nejlepší. Tenhle dezert chutná skvěle i s vanilkovou zmrzlinou!
Na 4–6 porcí
Doba přípravy: 25 minut + 1 hodina pečení
3 hrnky jablek, oloupaných a nakrájených na kostičky
2 hrnky čerstvých brusinek
½ hrnku hnědého cukru
Na drobenku:
1 hrnek nasekaných pekanových ořechů
½ hrnku hnědého cukru
1/3 hrnku hladké mouky
1½ hrnku ovesných vloček
250 g rozpuštěného másla
1. Předehřeju si troubu na 160 °C. Nakrájená jablka smíchám s brusinkami a hnědým cukrem a nasypu je do pečicí misky. Vždycky vyberu nějakou hezkou, protože v ní pak dezert rovnou i servíruju.
2. Připravím drobenku. V misce smíchám všechny suroviny a rukou pořádně promíchám.
3. Drobenku rovnoměrně rozdělím na ovoce, tak aby mi vznikla celistvá vrstva. Crumble peču zhruba hodinu.
Tip:
Když Mimi očekávala větší společnost, připravovala crumble z dvojnásobného množství ovoce. Množství drobenky přitom nechávala stejné.
Vypadá to skvěle a hlavně jednoduše! zrovna jsem dnes pátrala po nějakém novém dezertu a tak se těším až tenhle vyzkouším. Díky! 🙂
Hezký den Karolíno, děkuji! Určitě vyzkoušejte, během chvilky máte hotovo 🙂 Bára